anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

jaki obiektyw szerokokątny ??? rady potrzebuję

profile.country.pl_PL.title
fotoamator-ka
Początkujący

jaki obiektyw szerokokątny ??? rady potrzebuję

Jak w temacie...
Zastanawiam się nad takim obiektywem a że mnie dane techniczne niewiele mówią więc was o rade proszę :smileyredface:

Zerkałam na Sony 20mm f/2.8 i Sony 28mm f/2.8
I prosiłabym o "łopatologiczne" wyjaśnienie jak różnica w cenie ;) wpływa na fotki

A może coś innego polecacie ? Może coś ze zmienną ogniskową?

Zupełnie nie wiem czego szukać. Aaaaa - jedno wiem - napewno nie czegoś za więcej niż 3 tysiączki :slight_smile:

23 ODPOW. 23
profile.country.pl_PL.title
fotoamator-ka
Początkujący

a czy podczas takiej obróbki nie pogorszy sie rozdzielczość ????????

profile.country.en_PL.title
tompacan
Nowicjusz

a czy podczas takiej obróbki nie pogorszy sie rozdzielczość ????????

Nie, winietę można usunąc z poziomu wywołania RAWa w dostawce CameraRAW albo w samym PSzopie używając narzędzi do korekcji wad optyki, a cały proces polega na "rozjaśnieniu" wokół środka kadru.

Tommygun------
Początkujący

No i co wybrałaś?
Miałem na aps-c starą 10-20 i potwierdzam co pisał Tompac, choć przy tym musze powiedzieć, że zrobiłem nią mnóstwo całkiem fajnych fotek ale dla w miare dobrej ostrości trzeba ją traktować jako szkiełko o stałym i niezmiennym świetle f8.
Jeżeli faktycznie nowsza jest o tyle lepsza jak tutaj przedstawiano, to brałbym nowszą, do krajobrazu i tak przymyka się przysłonę ale czasem warto ją otworzyć i dopłaciłbym te 7 stówek, bo starsza mistrzem ostrości nawet i na f8 nie była.

profile.country.en_GB.title
Deviant.
Użytkownik

Może warto zainwestować w nową sigmę 8-16mm.
Można poczytać o niej wiele dobrego, zarówno w temacie rozdzielczości jak i wad optycznych (minimalnych lub których nie posiada). Na razie mój fundusz nie pozwala na szał, ale możliwe, że 10-20 zamienię na 8-16...