Podziel się wrażeniami!
Używam lampy HVL-F42AM od przeszło roku, ostatnio pojawił się problem, mianowicie po włożeniu naładowanych akumulatorków i włączeniu lampy (na sankach aparatu jak i na stopce) ona sygnalizuje wyładowanie baterii. Początkowo myślałam, że to po prostu wyładowane baterie. Jednak dziś zmierzyłam naładowanie akumulatorków i woltomierz wskazywał od 1,21 do 1,27 (używam SONY AA typ. 2500mAh). Włożyłam kolejny komplet akumulatorków i było to samo. Lampa mi nigdy nie upadła, nie używam jej zbyt często, bo preferuję fotografię w dziennym świetle na łonie natury, zawsze leży w szafie w etui. Oczywiście mam dowód zakupu i gwarancję (lampę kupiłam 10.12.09r). Już myślę o wysłaniu jej do serwisu.
Proszę o jakąś poradę jak postąpić ??
Patyczkiem do uszu nasączonym alkoholem wyczyść styki w lampie i na klapce zamykającej, to samo zrób z akumulatorami, powinno pomóc.
Jeśli nie to spróbuj jeszcze z innym kompletem aku lub zakup baterie
Będziesz mieć pewność że to wina lampy
Niestety przeczyszczenie alkoholem styków lampy i akumulatorów nic nie zmieniło. Jutro kupię zwykłe baterie i zobaczę co się będzie działo.
1.21V dla naładowanego akumulatora to stanowczo za mało. Porządnie naładowany aku bez obciążenia powinien pokazywać >= 1.4V. Sugeruje jak pisałeś: kup sobie cztery markowe baterie i włóż do lampy, a odpowiedź przyjdzie sama
Tu masz ciekawy wątek odnośnie ładowania akumulatorków http://www.forum.sony.pl/viewtopic.php?f=186&t=8305
franek4always napisał(a):
1.21V dla naładowanego akumulatora to stanowczo za mało. Porządnie naładowany aku bez obciążenia powinien pokazywać >= 1.4V.
Kupiłam 4 zwykłe baterie R6 i okazało się, że lampa działa bez problemu. Czyli jednak problem tkwił w akumulatorkach. Ale swoją drogą to dziwne, że od razu pokazywała, że są wyładowane ? Ale mniejsza o to, jakie proponujecie mi zakupić akumulatorki?? Duracell, Energizer, Eneloop czy może jeszcze jakieś inne ??
Sanyo Eneloop R6/AA Ni-MH 2000mAh HR-3UTGA
Zwróć uwagę na pojemność. Im większa tym lepiej. Moim zdaniem 2000mAh to mininum.
jeśli 2000mAh to za mało no to
Sanyo XX powered by Eneloop R6/AA Ni-MH 2500mAh
Rodzyn104, Eneloopy to nie są jedyne sensowne akumulatorki do lampy, naprawdę wiele markowych firm robi świetne aku - GP, VARTA, Energizer, Duracell, Sony. Różnice między nimi są naprawdę niewielkie. Posiadam ich trochę i jakiejś różnicy nie widzę...
Ważne żeby nie kupować jakichś dziwnych wynalazków.