anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Problem z HVL-F42AM

natalijka
Początkujący

Problem z HVL-F42AM

Używam lampy HVL-F42AM od przeszło roku, ostatnio pojawił się problem, mianowicie po włożeniu naładowanych akumulatorków i włączeniu lampy (na sankach aparatu jak i na stopce) ona sygnalizuje wyładowanie baterii. Początkowo myślałam, że to po prostu wyładowane baterie. Jednak dziś zmierzyłam naładowanie akumulatorków i woltomierz wskazywał od 1,21 do 1,27 (używam SONY AA typ. 2500mAh). Włożyłam kolejny komplet akumulatorków i było to samo. Lampa mi nigdy nie upadła, nie używam jej zbyt często, bo preferuję fotografię w dziennym świetle na łonie natury, zawsze leży w szafie w etui. Oczywiście mam dowód zakupu i gwarancję (lampę kupiłam 10.12.09r). Już myślę o wysłaniu jej do serwisu.
Proszę o jakąś poradę jak postąpić ??

23 ODPOW. 23
profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

Patyczkiem do uszu nasączonym alkoholem wyczyść styki w lampie i na klapce zamykającej, to samo zrób z akumulatorami, powinno pomóc.
Jeśli nie to spróbuj jeszcze z innym kompletem aku lub zakup baterie
Będziesz mieć pewność że to wina lampy

natalijka
Początkujący

Niestety przeczyszczenie alkoholem styków lampy i akumulatorów nic nie zmieniło. Jutro kupię zwykłe baterie i zobaczę co się będzie działo.

oldguest
Początkujący

1.21V dla naładowanego akumulatora to stanowczo za mało. Porządnie naładowany aku bez obciążenia powinien pokazywać >= 1.4V. Sugeruje jak pisałeś: kup sobie cztery markowe baterie i włóż do lampy, a odpowiedź przyjdzie sama ;)

Tu masz ciekawy wątek odnośnie ładowania akumulatorków http://www.forum.sony.pl/viewtopic.php?f=186&t=8305

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

franek4always napisał(a):

1.21V dla naładowanego akumulatora to stanowczo za mało. Porządnie naładowany aku bez obciążenia powinien pokazywać >= 1.4V.

Niestety, tu się mylisz. Napięcie akumulatorka typu AA lub AAA wynosi 1,2V. Napięcie baterii powinno być wyższe niż 1,4V (znamionowe to 1,5V). Przy urządzeniach stosujących małą ilość akumulatorów lub baterii i nie wymagających precyzji napięcia (aparat fotograficzny lub lampa błyskowa) różnica 1,2V (przy 4 ogniwach jest właśnie taka różnica pomiędzy stosowaniem baterii a akumulatorków) jest nieistotna. Natomiast przy korzystaniu z większej ilości akumulatorów lub baterii w celu uzyskania wyższych napięć różnica nie może być pomijalna i stosuje się puste cele wyglądem i gabarytami przypominające ogniwo AA w celu wypełnienia komory na baterie aby był styk baterii ze stykami urządzenia (w moim radiotelefonie zasilanym z 12V stosuje się 10 akumulatorów lub 8 baterii i właśnie pomiędzy baterie należy włożyć 2 przewodzące "rurki" aby zapewnić ciągłość połączenia).

natalijka
Początkujący

Kupiłam 4 zwykłe baterie R6 i okazało się, że lampa działa bez problemu. Czyli jednak problem tkwił w akumulatorkach. Ale swoją drogą to dziwne, że od razu pokazywała, że są wyładowane ? Ale mniejsza o to, jakie proponujecie mi zakupić akumulatorki?? Duracell, Energizer, Eneloop czy może jeszcze jakieś inne ??

profile.country.PL.title
Rodzyn104
Nowicjusz

Sanyo Eneloop R6/AA Ni-MH 2000mAh HR-3UTGA

oldguest
Początkujący

Zwróć uwagę na pojemność. Im większa tym lepiej. Moim zdaniem 2000mAh to mininum.

profile.country.PL.title
Rodzyn104
Nowicjusz

jeśli 2000mAh to za mało no to
Sanyo XX powered by Eneloop R6/AA Ni-MH 2500mAh

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Rodzyn104, Eneloopy to nie są jedyne sensowne akumulatorki do lampy, naprawdę wiele markowych firm robi świetne aku - GP, VARTA, Energizer, Duracell, Sony. Różnice między nimi są naprawdę niewielkie. Posiadam ich trochę i jakiejś różnicy nie widzę...

Ważne żeby nie kupować jakichś dziwnych wynalazków.