- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
zdalne sterowanie lampy
WITAM! Może się wygłupie z tym pytaniem ale musze je zadac myslac "zdalne sterowanie lampy" w mojej A200 mam mieć na myśli sterowanie radiowe czy podczerwone? szukam teraz jakiegos rozwiazania ciekawego i do pseudo studia i do mocowania na aparacie i nie wiem w co dokladnie uderzyc zeby wszystko mialo sens i nie platac sie w kablach...
Prosze tez zebyscie napisali jak mozecie od jakiej granicy cenowej zaczynaja sie lampy wyzwalane wlasnie w sposob jaki ma alpha... Mnie osobiscie wydaje sie ze promieniami podczerwonymi bo nie ma w aparacie zadnego menu do synchronizacji kanalow jak to ma miejsce w przypadku radiowego sterowania
Z gory dziekuje i pozdrawiam!!
Darek
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Tryb wireless (WL) działa tylko z lampą zewnętrzną.
Błysk lampy zewnętrznej wyzwalany jest serią błysków sterujących, wysyłanych z lampy wbudowanej w aparacie.
Wszystkie zewnętrzne lampy błyskowe Sony oraz Minolty z literką D, obsługują WL.
Najtańsze rozwiązanie to Minolta 3600HSD i tożsama z nią Sony HVL-36.
Z mojej strony polecam jednak nowszą konstrukcję Sony - lampę HVL-42 - niewiele droższa, ale oferuje znacznie więcej możliwości.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
dziekuje bardzo! to lampke na aparacik juz sie upoluje... a co do wersji studyjnej lampy to może byc "zwykla" lampka i fotocela do niej dorzucona? skoro jest seria błysków to powinno wdzystko zadziałać. Tylko ciekawi mnie jeszcze to na ktory blysk ona bedzie reagowala.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
"Zwykła" fotocela nie zadziała, bo wyzwala błysk przy pierwszym błysku sterującym. Możesz korzystać ze zwykłej lampy zewnętrznej ustawionej w tryb manualny z minimalną siłą błysku, lub skorzystać z fotoceli MIF (do znalezienia w google), która reaguje na ostatni błysk sterujący.
Nie wszystkie lampy zewnętrzne mają tryb manualny, np. 3600HSD nie ma.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
dzieki za info! przynajmniej wiem na czym stoje i jakie manewry moge wykonac "w kierunku swiatla" pozdrowionka!
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Czy wiecie iloma lampami mogę sterować w trybie WL mając a300?
Pozdrawiam.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
acinloop napisał(a):
Czy wiecie iloma lampami mogę sterować w trybie WL mając a300?
Pozdrawiam.
Możesz wyzwolić dowolną ilość lamp.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
A co do zasięgu przedbłysków sterujących; jaki jest to zasięg? Tak pi przez drzwi.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
pi przez drzwi - 12, może 20 metrów
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Blysnie z okolo 15 metrow, natomiast przy odleglosci wiekszej niz 5 metrow i hss moze byc tak ze lampa niestety nie bedzie widoczna na zdjeciu, a raczej w wiekszosci przypadkow nie bedzie. Nie wiem od czego to zalezy, ale z doswiadczenia wiem, ze przy hss i wiekszej odleglosci co dziesiaty-pietnasty blysk byl w ogole widoczny na zdjeciu.
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »