Podziel się wrażeniami!
Wiatm,
podłączyłem laptopa Lenovo R61i do Bravia 46 W. Obraz z kabla do zwykłego monitora jest bardzo dobry!
Brak jednak dźwieku. ;-(
Dźwięk podłączyłem ze strony laptopa z wyjścia słuchawkowego (zielone) a w Tv dwie końcówki kabla wpiąłem w oznaczenia L i R na BOCZNEJ ŚCIANCE TV (nie na tyle), czerwona końcówke w czerwone wejście-R a czarną w białe-L.
Wydaje się, że wszystko jest ok jednak dźwieku brak.
Może ktoś wie co zrobić zeby działało? Może trzeba przepiąc końcówki w inne wejścia ale z tyłu Tv?
A może to kwestia ustawień w laptopie. Jeśli tak to prosze o pomocne informacje bo troszke juz kombinowałem i nie wiem co mogę jeszce zrobić.
Z góry dziękuję
Pozdrawiam
Michał
michau7 napisał(a):
Dźwięk podłączyłem ze strony laptopa z wyjścia słuchawkowego (zielone) a w Tv dwie końcówki kabla wpiąłem w oznaczenia L i R na BOCZNEJ ŚCIANCE TV (nie na tyle), czerwona końcówke w czerwone wejście-R a czarną w białe-L.
Do podłaczenia uzywam kabla Jack 3,5 mm - 2x Cinch.
i w instrukcji sa pokazane 2 wejścia odpowiednie do tych wtyczek obok wejścia D-sub, ale opisane sa jako "podłączenie do gniazd wyjściowych audio zeby słuchac dźwięku z TV na sprzecie" a ja chce odwrotnie dlatego wybrałem wejscia z boku telewizora.
Czy to jest błędne?
Tak jest to błędne. Zaraz koło złączka komputerowego jest taki mało otwór jest to takie same gniazdo jak w karcie muzycznej komputera tam należy podłączyć dźwięk z komputera. Podłączenie z boku to wejście dźwięku na ostatniego AV a nie dla złącza komputerowego.
Ok. Wydaje sie to rozsądne, chociaż w Saturnie kazali mi kupis kabel o którym pisałem i na pudełku jest opis taki jak powinien. Ale moze masz racje. Jutro przejde sie do sony center i zapytam.
Dzieki za zainteresowanie.
CS Bielsko ma rację , kup kabel jack3,5-jack3,5 , podłącz w laptopie do gniazda słuchawkowego , a w TV do gniazda jack pod gniazdem d-sub. Będzie śmigać bez problemu, ja tak mam podłączone.
Witam,
zrobiłem jak polecaliście i teraz wszystko działa ok!.
Jeden kabel zbedny (ale tylko 9 zł) wiec spoko, a moze sie przyda innym razem.
Dzieki za pomoc i zainteresowanie problemem.
Ps. teraz działa rewelacyjnie!
Pozdrawiam
Michał
Podłączę się do tematu, żeby nie zakładać podobnego wątku.
Miałem podobny problem, jak opisywany. U mnie okazało się uszkodzenie wejścia dźwięku.
Teraz zmieniłem laptopa na takiego z HDMI. Podobno też nim leci dźwięk. Więc puszczam HDMI do lcd, aledźwięku nie ma. Puszczony normalnym jackiem, dźwięk jest. Nie wiem jak rozwiązać ten problem. Dodam, że lcd (40V4000) kupiłem używany. Poprzedni właściciel (kolega), podłączał laptopa przez HDMI i wszystko było ok.
Wiecie w czym może być problem?
A co to za lapek ? Może jednak karty nie są zintegrowane i HDMI nie poleci.
badnar napisał(a):
U mnie okazało się uszkodzenie wejścia dźwięku.
Teraz zmieniłem laptopa na takiego z HDMI. Podobno też nim leci dźwięk. Więc puszczam HDMI do lcd, aledźwięku nie ma. Puszczony normalnym jackiem, dźwięk jest. Nie wiem jak rozwiązać ten problem. Dodam, że lcd (40V4000) kupiłem używany. Poprzedni właściciel (kolega), podłączał laptopa przez HDMI i wszystko było ok.
Wiecie w czym może być problem?