Podziel się wrażeniami!
Czy ktoś wie, czy istnieje telewizor, w którym możliwe byłoby przyporządkowanie formatu wyświetlania obrazu do konkretnego kanału?
Chodzi mi o to, że od pewnego czasu nadawcy stosują pięć różnych formatów nadawania. Zauważyłem ponadto, że analogowa telewizja kablowa Aster w Warszawie, razem z niektórymi programami puszcza informację o formacie nadawania, a z niektórymi nie. Obserwacji dokonałem przy pomocy dość starego 32u2000 (ale to nie ma znaczenia).
I tak mamy:
- 4:3 bez info o formacie - np. TVP1 (brak automatyki przełączania - trzeba ręcznie ustawiać 4:3)
- 4:3 z info o formacie - np. Discovery (automatyczne przełączanie np. z 16:9 na na 4:3)
- 4:3 z czarnymi pasami z 4 stron - np. TVN24, TVN - aby oglądać obraz nie zniekształcony w pełnoekranowym formacie 16:9 należy włączyć format Zoom
- 4:3 z nadawaniem obrazu 16:9 skompresowanym w poziomie o 33% (x75%) - np. Ale Kino! - dopiero po przełączeniu telewizora w tryb 16:9 lub Auto obraz jest wyświetlany pełnoekranowo 16:9 bez zniekształceń - w trybie 4:3 obraz jest ściśnięty, a postacie są nienaturalnie wyszczuplone.
- 16:9 - np. Polsat Sport - telewizor sam się przełącza w tryb panoramiczny 16:9 i jest ok.
Oczywiście to wszystko tyczy się odbioru przez tuner analogowy, a nie z zewnętrznego źródła podłączonego np. przez HDMI.
W tej sytuacji można wściec się przy notorycznym zmienianiu formatu obrazu w TV z 4:3 na Auto na 16:9 na Zoom,... Stąd moje pytanie zadane na początku. Kiedyś miałem podobną funkcję w TV Grundiga (kineskop), w którym mogłem dla każdego kanału indywidualnie przyporządkować standardowy poziom głośności. Myślę, że teraz przydałoby się coś takiego, ale nie z głośnością, tylko z formatem.
Na analogowym jak i cyfrowym naziemnym rzeczywiście jakby jakość więcej różnic w formatach. Natomiast z nki przez hdmi zero problemu z formatowaniem.
Jest jeszcze ciekawy efekt, który można zaobserwować na tvn24. Obraz nadawany obecnie w formacie 16:9, ale już reklamy, bądź materiały video (wykorzystywane przez stacje) zmieniają format. Ciekawe jest to zwłaszcza przy pasmie reklam, kiedy jedna jest w formacie 16:9 ale jakby nie upscalowana (czyli 720 ale w dobrych proporcjach), inne znowu z pasami poziomymi (góra dół) jakby w formacie 16:8 . Ale ważne że nadawcy coraz częściej przechodzą na 16:9.