- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Fotografia architektury
Przejżałam całe forum, ale podobnego tematu nie znalazłam, albo po prostu jestem ślepa
Więć w razie co to proszę o skierowanie do odpowiedniego wątku
Teraz do tematu. Siostra chcąć urządzić swoje mieszkanko w jedyny i niepowtarzalny sposób poprosiła mnie, abym porobiła jej jakieś fajne foty kamienic i innej architektury w Gdańsku, coby nie musiała sobie kupować plakatów. Ale zonk jest taki, że ja niespecjalnie wiem jak to ugryźć. Czytałam kilka poradnikó w necie, ale głównie znalazłam tam o łapaniu całych budynków, a nie np pojedyńczej kamienicy etc... Jeśli ktoś ma jakieś cenne rady, bądź odnośnik do ciekawszego poradnika niż te co ja znalazłam, to będę bardzo wdzięczna
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Wg mnie żeby złapać cały budynek, konieczny jest obiektyw szeroki, z jak najmniejszą dystorsją (wtedy nie krzywi tak budynków). Niestety takie szkła są dość drogie.
Jeśli nie masz takiego, można skupić się po prostu na detalach budynków..
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Albo moja siostra pokocha krzywe foty, gdzie wszystkie linie zbiegają się ku górze albo cuś
No najwyżej, będę próbować, wezmę ją ze sobą i sama stwierdzi, czy to jest to co chce widzieć u siebie na ścianie czy nie
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
No najwyżej, będę próbować, wezmę ją ze sobą i sama stwierdzi, czy to jest to co chce widzieć u siebie na ścianie czy nie
W sumie to najlepsze rozwiązanie.
Dobrze też jakby pokazała Ci jakieś zdjęcia, które jej się podobają - poproś ją niech poszuka w sieci.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Albo moja siostra pokocha krzywe foty, gdzie wszystkie linie zbiegają się ku górze albo cuś
Zbiegające się linie można wyrównać w programie graficznym (trzeba tylko pamiętac o odpowiednim "zapasie miejsca" przy kadrowaniu. Gorzej z dystorsją beczkowatą obiektywów szerokokątnych - w pewnym zakresie też się da wyprostować, ale nie zbyt dużą.
fotoamator
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
No niestey do fotografowania architektury w taki sposob szczegolnie aby miec cala kamienice bez obiektywu TS wiele nie zdzialasz ... Moze fotografie detali architektury ?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
można również spróbować kilku ekspozycji i poskładać to w programie graficznym. coś na kształt panoramy tylko w pionie i poziomie. efekty mogą być ciekawe! i bardzo dobrze imituje to obiektyw ultra-szerokokątny.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
mbmark, no niestety nie dysponuję takim obiektywem ale może sprobuję skorzystać ze wskazówek wratislaviana
Krzychol123456, już dawno mam to za soba
Dzieki za zainteresowanie bo być może w ten weekend wybiorę się z siostra coś cyknąć, niestety wcześniej mi cos wypadło i nie dało rady, więc temat odżył we właściwym momencie
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
mbmark, no niestety nie dysponuję takim obiektywem
Raczej trudno o Tilt Shifta (TS) w naszym systemie. Jego po prostu nie ma (jeszcze).
Ewentualnie można próbować dorwać obiektywy Arsat 35mm z bagnetem Minolta AF, ale to trudne zadanie.
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »