anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

BRAK DŹWIĘKU Z PC-ta !

profile.country.pl_PL.title
3539-----
Początkujący

BRAK DŹWIĘKU Z PC-ta !

Witam serdecznie, od niedawna jestem szczęśliwym użytkownikiem 40V5500. Aby wykorzystywać jego możliwości podłączyłem go do PC- ta kablem DVI - HDMI. Obraz - malinka. Chcąc mieć i dźwięk cyfrowy, zakupiłem przewód optyczny i połączyłem PC-ta z TV, dźwięku niestety nie ma. Próbowałem różne kombinacje ustawień a dźwięku jak nie było tak nie ma. Czy ktoś może mi pomóc uzyskać cyfrowy dźwięk z kompa na TV podczas oglądania filmów w HD. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam. Remik.

4 ODPOW. 4
Zimny_
Użytkownik

W tych LCD nie ma wejścia dźwięku portem optycznym (Digital Audio IN), tylko jest wyjście dźwięku (Digital Audio OUT). Czyli z LCD możesz wysłać dźwięk Dolby Digital do np. kina domowego. Jeśli chodzi o inne możliwości podłączenia dźwięku, to masz analogowe 2x chinch, i 1 jack. Chyba, że masz kino domowe, to śmiało możesz podłączyć optycznym z komputera pod kino.
Dobrym sposobem jest podłączenie karty muzycznej z graficzną i konfiguracja ustawień. Był temat na forum co i jak podłączyć. Tylko sposób podłączenia zależy od karty graficznej i muzycznej. Najwygodniej jest wezwać jakiś serwis komputerowy, żeby to podłączyli. Dużo nie będzie kosztowało, a przynajmniej mniejsze ryzyko uszkodzenia czegoś. Wtedy przez HDMI z komputera będzie puszczana ścieżka audio.

bar2la
Początkujący

Możesz ewentualnie podłączyć kompa z TV kablem 2xJACK. Ja sprawdzlem to u siebie i wszysko działa (TV 40V5500). Teraz mam u siebie inne rozwiązanie. Z kompa na TV przesyłam tylko sygnał video przez kabel DVI-HDMI, a dźwięk mam głośników (Creative G500 zestaw 5.1) podłączonych do kompa.

Pozdr.

Zimny_
Użytkownik

Przy takim podłączeniu nie masz spóźnienia dźwięku do obrazu, albo na odwrót? Wszystko działa jak trzeba? Pomysł bardzo dobry. Komputer daje sporo możliwości dekodowania dźwięku, do tego dobra karta muzyczna i głośniki...

bar2la
Początkujący

Przy takim podłączeniu nie ma żadnej desynchronizacji obrazu do dźwięku. Z kompa oglądałem filmy w różnych formatach (w tym kodowane w x264) wraz z DVD i wszysko było OK.