Podziel się wrażeniami!
Jak w temacie co bedzie gdy podam sygnał 1080p/50 czy 1080p/25 ?
Tak sie zastanawiam nad zakupem blu-ray'a bo widziałem dostepne filmy w rozdzielczosci 1080p/50.
Czy telewizor automatycznie przeskaluje na 1080i ? czy na 720p ....?
Nurtuje mnie to pytanie czysprawa skalowania (przejścia progresiv na interlaced) jest po stronie telewizora czy odtwarzacza blu-ray
Pozdrawiam Warhard
p.s TV ma rozdzielczość HDREADY czyli obsluguje tylko formaty 1080i , 720p ipt
Telewizor obsługuje 720p i 1080i. Jeśli podamy mu 1080p nie wyświetli obrazu. Wszystkie urządzenia HD (odtwarzacz BD, PS3, dekoder) mają możliwość ustawienia maksymalnego formatu na 1080i.
Jeśli to jest LCD w HD Ready to nie przeskaluje na 1080, tylko 1080 na rozdzielczość jaką obsługuje... Telewizory z serii L obsługują 576i, 480p, 1080i, 720p.
A czy ten telewizor odtworzy prawidłowo obraz z:
1) odtwarzacza dvd DVP-NS900V QS, oraz
2) z kamery HDR-CX350?
Nie bardzo ogarniam, jakie urządzenia podają sygnał "i", a jakie "p".
Obraz z kamery, jak rozumiem, będzie odtworzony normalnie, tylko w niższej rozdzielczości, skoro kamera podaje sygnał HD a telewizor jest jedynie "HD-ready"?
Z odtwarzaczem, domyślam się, problemu nie będzie, ale potrzebuję opinii kogoś doświadczonego, bo rozglądam się za niedużym ekranem do oglądania filmów "własnej produkcji" (ze wspomnianej kamery) i na dvd, kompatybilnym z powyższym sprzętem.
Może niedroga, używana Bravia KDL-26L4000 da radę?
ireo napisał(a):
1) odtwarzacza dvd DVP-NS900V QS, oraz
2) z kamery HDR-CX350?
ireo napisał(a):
Może niedroga, używana Bravia KDL-26L4000 da radę?
Polecał bym coś chociaż z serii P albo S. A teraz nowe EX301/2. A tak ogólnie dużo lepszy i bardziej opłacalnym wyborem jest 32 cale...
Telewizor może być używany jako monitor. Pewnie wykorzystuje trochę więcej prądu, ale przyjemność jest większa. Niedawno szukałem używanej Bravi i ciężko jest znaleźć. Fakt, szukałem określonych modeli, ale nic nie znalazłem.
Zimny, próbowałeś używać telewizora jako monitora? bo technicznie owszem, jest to możliwe, tylko nie wiem, czy to by było do wytrzymania na dłuższą metę. na elektronice się nie znam (jak widać z moich wpisów) ale gołym okiem widać, że telewizor w inny sposób przetwarza obraz i wydaje mi się, że nie nadaje się np. do edycji tekstu, bo wtedy trzeba siedzieć znacznie bliżej ekranu. mam wątpliwości, czy to wygodne
Oczywiście. Nie raz jak pracuję na komputerze, mam podłączony telewizor, albo jak potrzebuję to na dwa ekrany. Na jednym jest wyświetlany inny obraz, niż na drugim. Bardzo wygodne.
Czy byłoby to dobre na dłuższą metę? Jeśli dobrałbyś odpowiednio wielkość ekranu do odległości z jakiej pracujesz - oczywiście. Ja przy pracy na 40" Bravii, oglądam z odległości ok 2m. Przy wysokiej rozdzielczości są małe litery. Można albo korzystać z powiększania ekranu z poziomu komputera, albo zmniejszyć rozdzielczość.
Jeśli chodzi o sam ekran, to główne różnice między monitorami a telewizorami są spowodowane przez ceny jednych i drugich. Monitory są "ubogie" w elektronikę, za wiele rzeczy odpowiada karta graficzna. Telewizor za to ma bardzo dużo wmontowanej elektroniki, ulepszaczy, dekoderów itd. Stąd najważniejsze różnice, czyli cena.
ireo napisał(a):
ale gołym okiem widać, że telewizor w inny sposób przetwarza obraz i wydaje mi się, że nie nadaje się np. do edycji tekstu, bo wtedy trzeba siedzieć znacznie bliżej ekranu. mam wątpliwości, czy to wygodne