Podziel się wrażeniami!
Mam problem z jakością obrazu po podlączeniu 40V5500 z PC kablem HDMI. Wcześniej podlączałem kablem D-Sub i jakość obrazu była bez zastrzeżeń. Ostatnio kupiłem przejściówkę DVI->HDMI oraz kabel HDMI (5m, firmy EASYTOUCH).
Po podłączeniu przez HDMI obraz był strasznie jaskrawy, ostatnio jednak widze migotanie obrazu - albo jest jaskrawy albo wraca do normy (zmiana jakości obrazu co 1..2 sekundy).
Kabel podłączałem pod HDMI-1 oraz HDMI-2 -> efekt bez zmian. Zmieniałem sterowniki karty graficznej (Gigabyte GF8800GT) ze starszych na nowe -> efekt bez zmian. Reset TV -> efekt bez zmian.
Czy wiecie czym to może być spowodowane???
Są 3 opcje. Na początku wyłącz w LCD zaawansowane zwiększanie kontrastu (i tak chyba nie jest dostępne dla PC) i zmień tryb wyświetlania obrazu na wideo (jeśli masz podłączonego kompa pod HDMI PC - tak powinno być). Wyłącz również czujnik światła.
Jeśli nie pomogło.. Masz GF, kliknij prawym klawiszem myszy na pulpicie i uruchom Panel Sterowania Nvidia. Tam masz sporo opcji dot. obrazu, rozdzielczości itd. Pobaw się z nimi, dosyć prawdopodobne, że właśnie tam jest problem. Tylko jak się bawisz w tych opcjach, to baw się na zdefiniowanym LCD Bravia, a nie na zwykłym monitorze...
Ostatnia opcja.. Może kabel jest uszkodzony. Jak masz inny komputer, to podłącz i sprawdź kabel.
Jeśli to nie pomoże, to zresetuj ustawienia w LCD i ponownie powyłączaj to, co psałem w punkcie 1.
Powinno pomóc
Zimny, dzieki za porady. Zastosowałem sie do punktu 1go i pomogło. Co do samego migotania obrazu - zainstalowałem najnowsze sterowniki do GF`a i zamieniłem kabel hdmi (TV) z dvi (LCD) wyjściami na karcie graficznej - też pomogło.
Mam kolejne pytanie... jakie odświeżanie powinna wymuszać karta graficzna: 50 czy 60 Hz?
Ja spotkałem się z dwoma sytuacjami. Na tv hd ready przy odświeżaniu karta pokazywała 30hz (dlaczego? nie wiem), Na mojej w4500 pokazuje 60 hz i tak powinno być z tego co czytałem.
Bar2la a u Ciebie po hdmi na nvidia nie obcinało obrazu na ustawieniach 1920 x 1080?
scarface napisał(a):
Bar2la a u Ciebie po hdmi na nvidia nie obcinało obrazu na ustawieniach 1920 x 1080?
Zimny napisał(a):
Są 3 opcje. Na początku wyłącz w LCD zaawansowane zwiększanie kontrastu (i tak chyba nie jest dostępne dla PC) i zmień tryb wyświetlania obrazu na wideo (jeśli masz podłączonego kompa pod HDMI PC - tak powinno być). Wyłącz również czujnik światła.
Jeśli nie pomogło.. Masz GF, kliknij prawym klawiszem myszy na pulpicie i uruchom Panel Sterowania Nvidia. Tam masz sporo opcji dot. obrazu, rozdzielczości itd. Pobaw się z nimi, dosyć prawdopodobne, że właśnie tam jest problem. Tylko jak się bawisz w tych opcjach, to baw się na zdefiniowanym LCD Bravia, a nie na zwykłym monitorze...
Ostatnia opcja.. Może kabel jest uszkodzony. Jak masz inny komputer, to podłącz i sprawdź kabel.
Jeśli to nie pomoże, to zresetuj ustawienia w LCD i ponownie powyłączaj to, co psałem w punkcie 1.
Powinno pomóc
Jeśli miga, skacze Ci obraz to zmień kabel i sprawdź czy nie masz uszkodzonych portów HDMI, albo przejściówki DVI-HDMI jeśli z takiej korzystasz.
tomoman napisał(a):
mało tego, jak włączę to hdmi na TV
Zrobiłem ponowny reset i nie zmieniałem żadnych ustawień na TV w Bravii i nic nie ruszałem przy opcji sterowanie przez HDMI, zostawiłem jak po resecie do ustawień fabrycznych - śmiga pięknie i nic się nie zmienia. Obraz idealnie wpasowany w ekran.
Dzięki za pomysł z resetem.
tomoman napisał(a):
Dzięki za pomysł z resetem.
Reset i trzymanie się z dala od zmian w obrazie na tym porcie HDMI i od zmian przy sterowaniu urządzeń przez HDMI. A portu nie zmieniałem, siedzi w trzecim cały czas. Przedtem reset zrobiłem, zacząłem grzebać i znowu było źle - teraz nie grzebię i jest ok.