anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

KDL-40V5500 - problem z obrazem pod HDMI

profile.country.pl_PL.title
bar2la
Początkujący

KDL-40V5500 - problem z obrazem pod HDMI

Mam problem z jakością obrazu po podlączeniu 40V5500 z PC kablem HDMI. Wcześniej podlączałem kablem D-Sub i jakość obrazu była bez zastrzeżeń. Ostatnio kupiłem przejściówkę DVI->HDMI oraz kabel HDMI (5m, firmy EASYTOUCH).

Po podłączeniu przez HDMI obraz był strasznie jaskrawy, ostatnio jednak widze migotanie obrazu - albo jest jaskrawy albo wraca do normy (zmiana jakości obrazu co 1..2 sekundy).

Kabel podłączałem pod HDMI-1 oraz HDMI-2 -> efekt bez zmian. Zmieniałem sterowniki karty graficznej (Gigabyte GF8800GT) ze starszych na nowe -> efekt bez zmian. Reset TV -> efekt bez zmian.
Czy wiecie czym to może być spowodowane???

10 ODPOW. 10
Zimny_
Użytkownik

Są 3 opcje. Na początku wyłącz w LCD zaawansowane zwiększanie kontrastu (i tak chyba nie jest dostępne dla PC) i zmień tryb wyświetlania obrazu na wideo (jeśli masz podłączonego kompa pod HDMI PC - tak powinno być). Wyłącz również czujnik światła.
Jeśli nie pomogło.. Masz GF, kliknij prawym klawiszem myszy na pulpicie i uruchom Panel Sterowania Nvidia. Tam masz sporo opcji dot. obrazu, rozdzielczości itd. Pobaw się z nimi, dosyć prawdopodobne, że właśnie tam jest problem. Tylko jak się bawisz w tych opcjach, to baw się na zdefiniowanym LCD Bravia, a nie na zwykłym monitorze...
Ostatnia opcja.. Może kabel jest uszkodzony. Jak masz inny komputer, to podłącz i sprawdź kabel.
Jeśli to nie pomoże, to zresetuj ustawienia w LCD i ponownie powyłączaj to, co psałem w punkcie 1.
Powinno pomóc :D

bar2la
Początkujący

Zimny, dzieki za porady. Zastosowałem sie do punktu 1go i pomogło. Co do samego migotania obrazu - zainstalowałem najnowsze sterowniki do GF`a i zamieniłem kabel hdmi (TV) z dvi (LCD) wyjściami na karcie graficznej - też pomogło.

Mam kolejne pytanie... jakie odświeżanie powinna wymuszać karta graficzna: 50 czy 60 Hz?

scarface-----
Początkujący

Ja spotkałem się z dwoma sytuacjami. Na tv hd ready przy odświeżaniu karta pokazywała 30hz (dlaczego? nie wiem), Na mojej w4500 pokazuje 60 hz i tak powinno być z tego co czytałem.
Bar2la a u Ciebie po hdmi na nvidia nie obcinało obrazu na ustawieniach 1920 x 1080?

Zimny_
Użytkownik

scarface napisał(a):

Bar2la a u Ciebie po hdmi na nvidia nie obcinało obrazu na ustawieniach 1920 x 1080?

Wiem, że to pytanie nie do mnie ;) ale chętnie wypowiem się na ten temat. W sumie, to już pisałem o tym, ale w nvidii masz możliwość dostosowania obrazu pod wielkość LCD. Wchodzisz sobie w panel nvidii i tam klikając możesz zmniejszyć, bądź zwiększyć obraz na ekranie. Dziecinie proste a sporo pomaga :D Dlatego lubię Nvidie - ma świetne rozwiązania.

tomoman
Początkujący

Zimny napisał(a):

Są 3 opcje. Na początku wyłącz w LCD zaawansowane zwiększanie kontrastu (i tak chyba nie jest dostępne dla PC) i zmień tryb wyświetlania obrazu na wideo (jeśli masz podłączonego kompa pod HDMI PC - tak powinno być). Wyłącz również czujnik światła.
Jeśli nie pomogło.. Masz GF, kliknij prawym klawiszem myszy na pulpicie i uruchom Panel Sterowania Nvidia. Tam masz sporo opcji dot. obrazu, rozdzielczości itd. Pobaw się z nimi, dosyć prawdopodobne, że właśnie tam jest problem. Tylko jak się bawisz w tych opcjach, to baw się na zdefiniowanym LCD Bravia, a nie na zwykłym monitorze...
Ostatnia opcja.. Może kabel jest uszkodzony. Jak masz inny komputer, to podłącz i sprawdź kabel.
Jeśli to nie pomoże, to zresetuj ustawienia w LCD i ponownie powyłączaj to, co psałem w punkcie 1.
Powinno pomóc :D

Hej,

Mam podobny problem - tylko z modelem 52V5500 - podłączam telewizor z GF 9 przez hdmi-hdmi i obraz cały czas miga, jasno-ciemno. Zrobiłem reset do ustawień fabrycznych, pomogło na godzinę, po czym znowu to samo, mało tego, jak włączę to hdmi na TV to mi jeszcze dodatkowo zmienia rozdzielczość na kompie. Cyrki jakieś - oczywiście ustawieniami w TV już się bawiłem, w kompie w panelu też już próbowałem wielu rzeczy. Wcześniej na starej Bravi 32 zero problemów.

pozdr

Zimny_
Użytkownik

Jeśli miga, skacze Ci obraz to zmień kabel i sprawdź czy nie masz uszkodzonych portów HDMI, albo przejściówki DVI-HDMI jeśli z takiej korzystasz.

tomoman napisał(a):

mało tego, jak włączę to hdmi na TV

O co z tym chodzi?

Jeśli zmieniasz rozdzielczość na 2 ekranach, albo instalujesz LCD jako domyślny, lub pierwszy to normalne, że zmieni rozdzielczość. Najlepiej jest to robić na zdefiniowanym drugim LCD i jak tylko on chodzi.
Jakiej rozdzielczości używasz? Jak masz podłączone jedno z drugim?

Moje rady: to co napisałem na początku z kablem i portami. Zmień też port HDMI w LCD na 2gi (dedykowany pod PC). Pomogło?

tomoman
Początkujący

Zrobiłem ponowny reset i nie zmieniałem żadnych ustawień na TV w Bravii i nic nie ruszałem przy opcji sterowanie przez HDMI, zostawiłem jak po resecie do ustawień fabrycznych - śmiga pięknie i nic się nie zmienia. Obraz idealnie wpasowany w ekran.

Dzięki za pomysł z resetem.

Zimny_
Użytkownik

tomoman napisał(a):

Dzięki za pomysł z resetem.

Tyle się napisałem, a tu reset pomógł?? No nie gadaj, powiedz chociaż, że porty HDMI zamieniłeś ;) Czasami rozwiązanie jest tam, gdzie nie spodziewasz się, bo to jest zbyt oczywiste.

tomoman
Początkujący

Reset i trzymanie się z dala od zmian w obrazie na tym porcie HDMI i od zmian przy sterowaniu urządzeń przez HDMI. A portu nie zmieniałem, siedzi w trzecim cały czas. Przedtem reset zrobiłem, zacząłem grzebać i znowu było źle - teraz nie grzebię i jest ok.