Podziel się wrażeniami!
Witam wszystkich tak jak w temacie bardzo często zacina mi się głos może są jakieś ustawienia w telewizorze nie skonfigurowane jak należy jak wyłącze go i włącze spowrotem to jest ok jakiś czas chodzi o cyfrową telewizje oczywiście (N).
Na początek spróbuj zmienić wejście HDMI i w opcjach dekodera wyłącz dźwięk DD. Jeśli to nie pomoże, idź wymień dekoder na inny model. Z doświadczenia wiem, że nie robią problemów z wymianą. Wczoraj na moim dekoderze (biały bez HDD) była aktualizacja oprogramowania, może też to pomoże.
Witam.
To raczej nie problem z telewizorem tylko z tunerem n-ki który nie radzi sobie z przesyłaniem sygnału po HDMI.
U mnie oprócz tych objawów co piszesz występuje co jakiś czas "Problem HDCP" oraz tuner przełącza się w stan testowania i po tym się restartuje (wiele razy pisano o tym na forum n-ki).
Pozdrawiam
Sulik
Słuchajcie, jeśli macie problemy z dekoderami Nki i nie pomagają standardowe sposoby, to spakujcie wasz dekoder i idźcie do salonu, niech Wam wymienią. W większości przypadków nie robią problemów (chyba, że trafisz na takiego co lubi ). Ale trzeba umotywować chęć wymiany dekodera i da radę!
W tym wypadku raczej nie będzie problemu z umotywowaniem czemu chcesz wymienić dekoder . Słyszałem, że kiedyś dekodery n-ki nie były najlepsze ale podobno się za to wzięli i więc nowy powinien śmigać. Nikt nie powinien robić problemu ale jak kolega powyżej zauważył, zawsze może znaleźć się taki co lubi to nie daj się wkręcić, że to wina tv bo tu nie wygląda na to
może zakłócenia wynikają z jakości sygnału - jaką masz procentowo moc i jakość sygnału w N?
Błąd HDCP nie wynika z jakością sygnału. Resetowanie w dekoderze Nki (zwykłym białym) to również nie normalne zachowanie. W przypadku braku sygnału, pojawia sie napis o problemie z sygnałem. Mi dekoder Nki nigdy się nie zawiesił, nie zresetował. Sprawuje sie bardzo dobrze. Jak wspominałem, wymień dekoder.
scarface napisał(a):
może zakłócenia wynikają z jakości sygnału - jaką masz procentowo moc i jakość sygnału w N?
Zimny napisał(a):
Błąd HDCP nie wynika z jakością sygnału.
Witam.
Dokładnie problem z HDCP nie ma nic wspólnego z jakością sygnału. Ostatnio zauważyłem również problem z zanikaniem dźwięku ale tylko jeżeli mam ustawiony dźwięk DD na kanale który go nadaje i to sporadycznie. Nie mam kina domowego więc przełączyłem w ustawieniach tunera na stereo i jest OK. Co do restartowania tunera. Mam nBox recorder i kilka razy zdarzyło mi się, że tuner się zrestartował. Zadzwoniłem do Bok i pan konsultant poradził reset do ustawień fabrycznych tunera. Tak też uczyniłem i jak na razie nie nie zrestartował mi się. Soft oczywiście mam najnowszy. Jak będzie mi sprawiał problemy to oczywiście, że go wymienię.